Page 91 - congress
P. 91
POSTER PRESENTATION / TAM METİN POSTER SUNUM
POSTERPPpppppxcdvdvdv POSTER POSTER
GIRIŞ
Streptozosin (STZ), doğal olarak Streptomyces küfleri tarafından üretilen çok reaktif
bir grup olan nitrosourea parçasına sahip bir maddedir. STZ antimikrobiyal etkisi olan bir
madde ve aynı zamanda diyabetojenik etkinliğinden dolayı kemoterapötik alkilleyici olarak
da kullanılmaktadır. Özellikle deneysel diyabet oluşturmak amacıyla çok fazla tercih
edilmektedir (1). STZ uygulaması sonrası inflamatuvar ve oksidan aktiviteye bağlı olarak
diyabetik durumu ortaya çıkar. Oluşan hipergliseminin antioksidan sistemi ve karbonhidrat,
lipit ve protein metabolizması üzerinde bozucu bir etkisi vardır (2). Diyabette karbonhidrat,
protein ve yağ metabolizmasında bozukluklar meydana gelir ve buna bağlı olarak karaciğer
hasarı meydana getirir Karaciğerde enzim düzeyleri alanin transaminaz (ALT), aspartat
Aminotransferaz (AST), alkalin fosfataz (ALP) gibi enzim düzeylerini artırarak karaciğerde
hücre dejenerasyomnuna yol açar (3). Morus alba (MA) halk arasında beyaz dut olarak
bilinen çok yıllık bir meyvedir (4). Bu bitkinin ihtiva ettiği steroidler, glikozidler, terpenoidler,
saponinler, alkaloidler, flavonoidler, tanninler, antosiyaninler gibi etken maddeler
antienflamatuar, antioksidan, antikarsinojenik, antihiperlipidemik, antimikrobiyal,
antidiabetik, antiobezite, deri beyazlatıcı, hepatoprotektif ve kardio-protektif etkilere yol
açtığı bildirilmektedir.dair bilgiler literatürde yer almaktadır (3,4,5,6). Bu çalışmada STZ
verilerek oluşturulan diyabete bağlı şekillenmesi muhtemel karaciğer hasarına karşı Morus
alba’nın etanolik ekstraktı verilerek koruyucu etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır.
MATERYAL VE METOD
Çalışmada ortalama 220-250 g ağırlığında 24 adet Wistar albino cinsi erkek sıçan
kullanılmıştır. Her grupta 6 hayvan olacak şekilde 4 grup oluşturulmuş olup gruplar şu
şekildedir:
1.Kontrol,
2. Streptozosin (STZ)(55 mg/kg i.p. tek doz),
3. STZ (55 mg/kg ip )+ MA (2 mg/kg/gün oral),
4. STZ (55 mg/kg i.p.)+ MA (4 mg/kg/gün oral).
Dut meyvesi, 10 mL etanol/1 g dut olacak şeklinde çözülmeye bırakıldı. Elde edilen
çözelti su banyosunda farklı sıcaklıklarda 24 saat bekletildi. Daha sonra rotary
evaporatörden geçirilerek etanol uzaklaştırıldı. Elde edilen ekstrakt çalışmada kullanıldı.
88

