Page 220 - congress
P. 220

POSTER PRESENTATION / POSTER SUNUM






                                                        Postbiyotikler



                     Postbiyotikler,  probiyotik  bakteriler  tarafından  salgılanan,  peptitler,  polisakkaritler,  teikoik

               asitler, enzimler, organik asitler ve hücre yüzeyi proteinleri gibi hücresel lizizden sonra açığa çıkan,

               konağa faydalı metabolik yan ürünlerdir. Postbiyotikler genellikle, Lactobacillaceae ailesine ait bazı
               cinsler ile  Bifidobacterium  cinsine  ait  suşlar  ve  bunlara  ek  olarak,  Pediococcus, Streptococcus,

               Lactobacillus gibi laktik asit bakterileri tarafından üretilmektedir.


                     Postbiyotiklerin, anti-inflamatuar, antioksidan, antihipertansif, antiproliferatif, antimikrobiyal,
               hipokolesterolemik  ve  immünomodülatör  etkileri  bulunmaktadır  veya  gıda  matriksi  üzerinde

               mikrobiyal enzimatik aktiviteden metabolitlerin ve ürünlerin sentezini gerçekleştirmektedirler.

                     Sağlık  üzerine  etkileri  bakımından  postbiyotikler  çok  yönlü  mekanizmalar  sergilemektedir.

               Postbiyotikler,  bakteriyosin  üretimi  ile  bağırsak  mikrobiyotası  ve  epitel  bariyer  fonksiyonunun

               düzenlenmesi, peptidoglikan, lipoteikoik asit  ve ekzopolisakkarid gibi  metabolitlerin üretimi ile

               immün hücre yanıtının modülasyonu, antibiyofilm özelliği ile patojenlere karşı inhibitör rol üstlenmesi

               gibi çeşitli özelliklere sahiptir. Postbiyotikler, canlı mikroorganizmaları içermediği için tüketimi ile
               ilgili riskler de azalmaktadır.


                     Postbiyotiklerin  klinik  uygulamalarda  kullanımı  henüz  gelişmekte  olan  bir  alandır.
               Probiyotiklere kıyasla daha uzun raf ömrü, düşük maliyet ve standardizasyon kolaylığı gibi avantajları

               bulunmaktadır.  Postbiyotikler,  gelecekte  kişiselleştirilmiş  beslenme  ve  tedavi  yaklaşımlarında

               önemli rol oynayacak potansiyele sahiptir.

               Anahtar Kelimeler: Postbiyotik, Probiyotik, fonksiyonel gıda.


















                                                                                                          217
   215   216   217   218   219   220   221   222   223   224   225