Page 220 - congress
P. 220
POSTER PRESENTATION / POSTER SUNUM
Postbiyotikler
Postbiyotikler, probiyotik bakteriler tarafından salgılanan, peptitler, polisakkaritler, teikoik
asitler, enzimler, organik asitler ve hücre yüzeyi proteinleri gibi hücresel lizizden sonra açığa çıkan,
konağa faydalı metabolik yan ürünlerdir. Postbiyotikler genellikle, Lactobacillaceae ailesine ait bazı
cinsler ile Bifidobacterium cinsine ait suşlar ve bunlara ek olarak, Pediococcus, Streptococcus,
Lactobacillus gibi laktik asit bakterileri tarafından üretilmektedir.
Postbiyotiklerin, anti-inflamatuar, antioksidan, antihipertansif, antiproliferatif, antimikrobiyal,
hipokolesterolemik ve immünomodülatör etkileri bulunmaktadır veya gıda matriksi üzerinde
mikrobiyal enzimatik aktiviteden metabolitlerin ve ürünlerin sentezini gerçekleştirmektedirler.
Sağlık üzerine etkileri bakımından postbiyotikler çok yönlü mekanizmalar sergilemektedir.
Postbiyotikler, bakteriyosin üretimi ile bağırsak mikrobiyotası ve epitel bariyer fonksiyonunun
düzenlenmesi, peptidoglikan, lipoteikoik asit ve ekzopolisakkarid gibi metabolitlerin üretimi ile
immün hücre yanıtının modülasyonu, antibiyofilm özelliği ile patojenlere karşı inhibitör rol üstlenmesi
gibi çeşitli özelliklere sahiptir. Postbiyotikler, canlı mikroorganizmaları içermediği için tüketimi ile
ilgili riskler de azalmaktadır.
Postbiyotiklerin klinik uygulamalarda kullanımı henüz gelişmekte olan bir alandır.
Probiyotiklere kıyasla daha uzun raf ömrü, düşük maliyet ve standardizasyon kolaylığı gibi avantajları
bulunmaktadır. Postbiyotikler, gelecekte kişiselleştirilmiş beslenme ve tedavi yaklaşımlarında
önemli rol oynayacak potansiyele sahiptir.
Anahtar Kelimeler: Postbiyotik, Probiyotik, fonksiyonel gıda.
217

