Page 160 - congress
P. 160

ORAL PRESENTATION / SÖZLÜ SUNUM




                                Çörek Otu (Nigella sativa) Yağının Antibakteriyel Özelliğinin

                                   Belirlenmesi ve Bazı Antibiyotiklerle Karşılaştırılması


                     Antibiyotiklere karşı gelişen bakteriyel direnç, günümüzde karşı karşıya kalınan önemli sağlık
               sorunlarından  biridir.  Antibiyotiklerin  kontrolsüzce  kullanımları  sonucunda;  hastalık  etkenlerinin
               (bakteri ve mikroorganizmalar) antibiyotiklere karşı direnç geliştirmesi de söz konusu olmaktadır.
               Bakterilerin antibiyotiklere karşı geliştirdiği direnç gittikçe artmakta ve bu da insanlığı antibiyotiklerin
               keşfinden  önceki  çağa  doğru  götürmektedir.  Bu  nedenle,  alternatif  ve  doğal  antibakteriyel
               maddelerin araştırılması büyük önem taşımaktadır. Çörek otu (Nigella sativa), Asya ve Orta Doğu'da
               yaygın olarak kullanılan tıbbi bir bitkidir. Çörek otu yağının içeriğinde bulunan thymoquinone gibi
               biyoaktif bileşiklerin antioksidan, antienflamatuar ve antimikrobiyal etkileri olduğu bilinmektedir. Bu
               çalışmada  çörek  otu  yağının  farklı  bakteri  türleri  üzerindeki  antibakteriyel  etkilerinin  invitro
               koşullarda  belirlenmesi  ve  antibakteriyel  etkisinin  bazı  antibiyotiklerin  etkisi  ile  karşılaştırılması
               amaçlanmıştır.
                     Bu amaçla çörek otu tohumlarından soğuk pres yöntemi ile saf yağ eldesi gerçekleştirildi ve
               antibiyogram test öncesi renkli steril şişelere doldurularak saklandı. Çörek otu yağının antibakteriyel
               etkisini araştırmak amacı ile disk diffüzyon yöntemi kullanıldı. Yöntemde Staphylococcus aureus,
               Listeria monocytogenes, Bacillus cereus, Escherichia coli ve Salmonella typhimirium saha suşları
               kullanıldı.  Çörek  otu  yağının  antibakteriyel  etkisini  belirlemek  ve  bazı  antibiyotiklerin  etkisi  ile
               karşılaştırmak amacı ile Kloksasilin 5g, Sefoperazon 75 g, Penisilin 40  g ve Amoksisilin 25 g
               antibiyotik içeren diskler kullanıldı. Ayrıca boş antibiyotik diklere 20 l çörek otu yağı emdirilerek
               mueller hinton agar besi yerine inoküle edildi ve disklerin etrafında oluşan zonlar cetvelle ölçülerek
               değerlendirildi.
                     Çörek otu yağı, özellikle gram-pozitif bakteriler üzerinde güçlü antibakteriyel etki göstermiştir.
               B.  cereus  ve  S.  aureus  üzerindeki  inhibisyon  zonları,  Kloksasilin  ve  Penisilin  gibi  beta-laktam
               antibiyotiklerden daha geniş bulundu. L. monocytogenes üzerinde de diğer antibiyotiklerden daha
               geniş inhibisyon zonu oluşturdu. Bu durum, çörek otu yağının içerdiği thymoquinone ve diğer fenolik
               bileşiklerin hücre duvarını zayıflatıcı etkisiyle açıklanabilir.
                     Gram-negatif bakterilere karşı çörek otu yağının etkinliği, antibiyotiklere kıyasla daha düşük
               kalmakla birlikte, E. coli üzerinde Penisilin ve Kloksasilin’den daha etkili olduğu gözlenmiştir.
                     Sefoperazon,  geniş  spektrumlu  üçüncü  kuşak  bir  sefalosporin  olarak  S.  aureus’a  karşı  en
               yüksek inhibisyon zonunu üretmiştir. Sefoperazon ve Amoksisilin; B. Cereus’a karşı dirençli olmasına
               karşın, çörek otu yağı B. Cereus’a karşı en yüksek zonu üretmiştir.  Genel olarak bakıldığında çörek
               otu yağının bazı antibiyotiklere alternatif olabilecek düzeyde etkili olduğu açıkça görülmektedir.
                     Bu çalışmada elde edilen veriler, çörek otu yağının özellikle gram-pozitif bakterilere karşı etkili,
               doğal  bir  antimikrobiyal  ajan  olabileceğini  ortaya  koymaktadır.  Özellikle  beta-laktam  grubu
               antibiyotiklere  dirençli  suşlar  üzerinde  yapılacak  ileriki  çalışmalarla  çörek  otu  yağı,  doğal
               antibakteriyel madde olarak alternatif tedavi için değerlendirilebilir. Klinik uygulamalarda kullanımı
               için toksikolojik ve farmakokinetik analizlerle desteklenmesi gereklidir.
               Anahtar Kelimeler: Çörek Otu (Nigella sativa) Yağı, Antibakteriyel, Kloksasilin, Penisilin, Sefoperazon,
               Amoksisilin.


                                                                                                          157
   155   156   157   158   159   160   161   162   163   164   165