Page 170 - congress
P. 170

ORAL PRESENTATION / SÖZLÜ SUNUM






                         Bal, Polen, Propolis ve Arı Ekmeğinde Ağır Metal Kirliliğinin Belirlenmesi





                     Bu  çalışmanın  amacı,  Yozgat  ili’nde  arıcılık  yapan  üreticilerden  temin  edilecek  bal,


               polen, propolis, arı ekmeği ve arı numunelerinde ağır metal düzeylerinin belirlenmesidir.


                     Çalışmada bal (n=18), polen (n=17), propolis (n=17), arı ekmeği (n=11) ve arı (n=16)

               olmak üzere toplam 100 adet arı ürünü örneği toplanmıştır. Numuneler analiz edilinceye


               kadar oda sıcaklığında karanlık ortamda muhafaza edilmiştir. Örnek hazırlama işlemi Yücel

               ve Sultanoğlu (2013)’nun yöntemine göre yapılmıştır. Her bir örnekten 0,5 g alınarak üzerine

               9 mL %65 HNO₃ ve 1 mL %30 H₂O₂ ilave edilecek; mikrodalga sindirimi (CEM MARS 6, USA)


               ile yakılarak hazırlanan çözeltiler ICP-OES (Spectroblue, Germany) cihazında analiz edilmiştir.


                     Ülkemizde bal ve diğer arı ürünlerinde ağır metal düzeylerinin belirlenmesine yönelik


               çalışmalar çoğunlukla sınırlı ve yöresel düzeyde yapılmaktadır. Arı ürünleri, çevresel kirliliğin

               biyolojik  indikatörleri  olarak  değerlendirilebilecek  önemli  materyallerdir.  Bu  çalışma  ile

               Yozgat İli’nde arı ürünlerinin ağır metal içeriklerinin ilk kez sistematik olarak analiz edilmiştir.


               Keywords: Ağır metal, Arı, Arı ürünleri, ICP-OES, Çevresel kirlilik, Biyolojik indicator.























                                                                                                          167
   165   166   167   168   169   170   171   172   173   174   175