Page 170 - congress
P. 170
ORAL PRESENTATION / SÖZLÜ SUNUM
Bal, Polen, Propolis ve Arı Ekmeğinde Ağır Metal Kirliliğinin Belirlenmesi
Bu çalışmanın amacı, Yozgat ili’nde arıcılık yapan üreticilerden temin edilecek bal,
polen, propolis, arı ekmeği ve arı numunelerinde ağır metal düzeylerinin belirlenmesidir.
Çalışmada bal (n=18), polen (n=17), propolis (n=17), arı ekmeği (n=11) ve arı (n=16)
olmak üzere toplam 100 adet arı ürünü örneği toplanmıştır. Numuneler analiz edilinceye
kadar oda sıcaklığında karanlık ortamda muhafaza edilmiştir. Örnek hazırlama işlemi Yücel
ve Sultanoğlu (2013)’nun yöntemine göre yapılmıştır. Her bir örnekten 0,5 g alınarak üzerine
9 mL %65 HNO₃ ve 1 mL %30 H₂O₂ ilave edilecek; mikrodalga sindirimi (CEM MARS 6, USA)
ile yakılarak hazırlanan çözeltiler ICP-OES (Spectroblue, Germany) cihazında analiz edilmiştir.
Ülkemizde bal ve diğer arı ürünlerinde ağır metal düzeylerinin belirlenmesine yönelik
çalışmalar çoğunlukla sınırlı ve yöresel düzeyde yapılmaktadır. Arı ürünleri, çevresel kirliliğin
biyolojik indikatörleri olarak değerlendirilebilecek önemli materyallerdir. Bu çalışma ile
Yozgat İli’nde arı ürünlerinin ağır metal içeriklerinin ilk kez sistematik olarak analiz edilmiştir.
Keywords: Ağır metal, Arı, Arı ürünleri, ICP-OES, Çevresel kirlilik, Biyolojik indicator.
167

