Page 204 - congress
P. 204

POSTER PRESENTATION / POSTER SUNUM






                     Piliç Eti ve Karaciğeri ile Yumurtada Aflatoksin (AFB1, AFB2, AFG1, AFG2, AFM1)
                             Kalıntılarının Belirlenmesi için Hızlı ve Hassas Bir HPLC Yöntemi




                     Mikotoksinler,  Aspergillus  spp.,  Penicillium  spp.  mantar  üreticileri  tarafından
               salgılanan  ikincil  metabolitlerdir.  Mikotoksinlerin  çeşidine,  maruz  kalma  miktarına  ve
               süresine bağlı olmakla birlikte sağlık üzerine çeşitli olumsuz etkileri bulunmaktadır. Direkt
               olarak sağlık üzerine olumsuz etkiler oluşabilmesinin yanı sıra indirekt olarak da kontamine
               yemlerle  beslenen  hayvanların  et,  süt  ve  yumurta  ürünlerinin  tüketimi  sonucunda  kalıntı
               yoluyla  etkisini  sürdürmektedir.  Mikotoksinler  arasında  aflatoksinler  (AFB1, AFB2, AFG1,
               AFG2, AFM1), sağlık üzerine oluşturdukları olumsuz etkilerin yanı sıra Uluslararası Kanser
               Araştırmaları Ajansı’na (IARC) göre Grup 1 kanserojen olarak belirlenmiştir. Bu araştırmada
               günlük gıda tüketimi yönünden önemli protein kaynaklarından olan piliç eti ve karaciğeri ile
               yumurtalarda aflatoksin kalıntılarını belirlemek için HPLC kullanarak hızlı, kolay, ucuz, etkili,
               sağlam  ve  güvenli  bir  kromatografik  analiz  yöntemi  geliştirmek  amaçlanmıştır.  Bu
               araştırmada, piliç eti ve karaciğeri ile yumurta aflatoksin kalıntılarını belirlemek için HPLC
               kullanarak hızlı, kolay ve hassas bir kromatografik analiz yöntemi geliştirmek amaçlanmıştır.
               Bu amaçla, farklı yoğunluklarda (0, 0,1, 0,25, 0,5, 1, 2,5 ng/g) aflatoksin ilave edilen piliç eti

               ve karaciğeri ile yumurta (sarısı ve beyazı birlikte) örnekleri, modifiye QuEChERS yöntemi ile
               ekstraksiyonlarını takiben kolon  sonrası türevlendirme düzeneği (Kobra Cell)  ile kombine
               HPLC’de analiz edildiler. HPLC analizi, bir C18 analitik kolon (Zorbax, Eclipse Plus, 250 mm
               ×  4,6  mm,  5µ)  aracılığında  gradient  programda,  potasyum  bromürlü  nitrik  asitli  su  ile
               asetonitril: metanol: su (37,5:37,5:25, v/v/v), akış hızı 1 ml/dk ve flüoresans detektör (358
               nm-430 nm) ile 19 dakikada tamamlandı.  Metodun uygunluğu % geri alım, doğruluk, gün
               içi ve günler arası varyasyon parametreleriyle değerlendirildi. Sonuç olarak aflatoksinlerin
               analiz tespit limitleri 0,031-0,040 ng/gr, belirleme  limitleri 0,93-0,12  ng/g  aralığında
               bulundu. Analizi yapılan tüm aflatoksin türlerinin geri alım oranları AFB1 için %87,65-90,85,
               AFB2  için  %79,55-90,45,  AFG1  için  %89,15-97,92,  AFG2  için  %88,32-91,33,  AFM1  için
               %90,24-93,44  olarak  belirlendi.  Günler  arası  laboratuvar  tekrarlanabilirlik  varyasyon
               katsayısı AFB1 için 4,84-8,61, AFB2 için 2,46-5,17, AFG1 için 2,82-8,55, AFG2 için 5,75-
               9,16, AFM1 için 2,87-7,53 arasında hesaplandı. Geliştirilen ve geçerli kılınan bu yöntem hızlı,
               kolay ve duyarlı olup piliç eti ve karaciğeri ile yumurtada aflatoksinlerin çoklu kalıntılarının
               analizi için kullanılabilir.

               Anahtar Kelimeler: Aflatoksin, kalıntı, mikotoksin, tavuk, karaciğer, yumurta, QuEChERS.







                                                                                                          201
   199   200   201   202   203   204   205   206   207   208   209