Page 204 - congress
P. 204
POSTER PRESENTATION / POSTER SUNUM
Piliç Eti ve Karaciğeri ile Yumurtada Aflatoksin (AFB1, AFB2, AFG1, AFG2, AFM1)
Kalıntılarının Belirlenmesi için Hızlı ve Hassas Bir HPLC Yöntemi
Mikotoksinler, Aspergillus spp., Penicillium spp. mantar üreticileri tarafından
salgılanan ikincil metabolitlerdir. Mikotoksinlerin çeşidine, maruz kalma miktarına ve
süresine bağlı olmakla birlikte sağlık üzerine çeşitli olumsuz etkileri bulunmaktadır. Direkt
olarak sağlık üzerine olumsuz etkiler oluşabilmesinin yanı sıra indirekt olarak da kontamine
yemlerle beslenen hayvanların et, süt ve yumurta ürünlerinin tüketimi sonucunda kalıntı
yoluyla etkisini sürdürmektedir. Mikotoksinler arasında aflatoksinler (AFB1, AFB2, AFG1,
AFG2, AFM1), sağlık üzerine oluşturdukları olumsuz etkilerin yanı sıra Uluslararası Kanser
Araştırmaları Ajansı’na (IARC) göre Grup 1 kanserojen olarak belirlenmiştir. Bu araştırmada
günlük gıda tüketimi yönünden önemli protein kaynaklarından olan piliç eti ve karaciğeri ile
yumurtalarda aflatoksin kalıntılarını belirlemek için HPLC kullanarak hızlı, kolay, ucuz, etkili,
sağlam ve güvenli bir kromatografik analiz yöntemi geliştirmek amaçlanmıştır. Bu
araştırmada, piliç eti ve karaciğeri ile yumurta aflatoksin kalıntılarını belirlemek için HPLC
kullanarak hızlı, kolay ve hassas bir kromatografik analiz yöntemi geliştirmek amaçlanmıştır.
Bu amaçla, farklı yoğunluklarda (0, 0,1, 0,25, 0,5, 1, 2,5 ng/g) aflatoksin ilave edilen piliç eti
ve karaciğeri ile yumurta (sarısı ve beyazı birlikte) örnekleri, modifiye QuEChERS yöntemi ile
ekstraksiyonlarını takiben kolon sonrası türevlendirme düzeneği (Kobra Cell) ile kombine
HPLC’de analiz edildiler. HPLC analizi, bir C18 analitik kolon (Zorbax, Eclipse Plus, 250 mm
× 4,6 mm, 5µ) aracılığında gradient programda, potasyum bromürlü nitrik asitli su ile
asetonitril: metanol: su (37,5:37,5:25, v/v/v), akış hızı 1 ml/dk ve flüoresans detektör (358
nm-430 nm) ile 19 dakikada tamamlandı. Metodun uygunluğu % geri alım, doğruluk, gün
içi ve günler arası varyasyon parametreleriyle değerlendirildi. Sonuç olarak aflatoksinlerin
analiz tespit limitleri 0,031-0,040 ng/gr, belirleme limitleri 0,93-0,12 ng/g aralığında
bulundu. Analizi yapılan tüm aflatoksin türlerinin geri alım oranları AFB1 için %87,65-90,85,
AFB2 için %79,55-90,45, AFG1 için %89,15-97,92, AFG2 için %88,32-91,33, AFM1 için
%90,24-93,44 olarak belirlendi. Günler arası laboratuvar tekrarlanabilirlik varyasyon
katsayısı AFB1 için 4,84-8,61, AFB2 için 2,46-5,17, AFG1 için 2,82-8,55, AFG2 için 5,75-
9,16, AFM1 için 2,87-7,53 arasında hesaplandı. Geliştirilen ve geçerli kılınan bu yöntem hızlı,
kolay ve duyarlı olup piliç eti ve karaciğeri ile yumurtada aflatoksinlerin çoklu kalıntılarının
analizi için kullanılabilir.
Anahtar Kelimeler: Aflatoksin, kalıntı, mikotoksin, tavuk, karaciğer, yumurta, QuEChERS.
201

